Les xarxes socials són més perjudicials que beneficioses?

Pregunta INDI2021

Xarxes Socials?

El 19 de juny vàrem escollir la pregunta INDI 2021 al Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí. Tal i com podeu veure en el títol d’aquesta entrada, la guanyadora va ser: Les xarxes socials són més perjudicials que beneficioses?

Aquesta pregunta va generar el primer debat de les jornades d’enguany, ja que a l’hora de definir xarxes socials ens vam adonar que tot i relacionar-les amb les interaccions digitals que efectuem en el nostre dia a dia, el seu significat va molt més enllà… Les xarxes socials són, principalment, les relacions humanes que establim en un context determinat, i aquestes relacions no tenen per què incloure canals digitals. Una xarxa social és una estructura que es pot compondre per persones o organitzacions (que també estan compostes per persones). Aquestes, en els estudis de la societat – en una mirada antropològica- se’ls anomena «nodes» que es connecten per tipus d’interdependència -relacions- que poden anar des de la família, amistat, interessos comuns, creences, coneixements, econòmica, entre d’altres. Fins a finals del segle XX aquestes xarxes eren analògiques.

Un dels canvis de paradigma respecte a la idea xarxa social esdevé amb la irrupció de la tecnologia que ens pot connectar en un espai digital. Es considera que les primeres que podem considerar xarxes socials digitals són Six Degrees i Classmates nascudes a finals dels anys noranta del segle XX. Són moltes més les xarxes que es van anar creant, però qui va revolucionar i donar nom a allò que coneixem com a xarxa social va ser Facebook en l’entrada del segle XXI. Una pregunta, com sempre diem ens porta a formular-nos d’altres.

Pensem en les nostres xarxes analògiques i les digitals. Imaginem-nos com un «node». Com ens interrelacionem? Quines són les nostres xarxes? Quines són analògiques? Quines són digitals? Quantes hem tingut? Quines ens fan bé? Quines ens perjudiquen?

Aquest any, a diferència dels anteriors, hem treballat per «nodes» i hem anat fluctuant entre diverses entitats comunitàries, culturals i artístiques. Amb aquesta proposta hem volgut que les joves creïn una xarxa d’interaccions reals amb altres persones i espais creatius, obrint portes enfora el nostre projecte i capturant les experiències sorgides d’aquestes sinergies.

Per tant, podríem dir que la pregunta guanyadora ha influenciat i determinat la forma en com hem funcionat, i aquest gir ens sembla tan interessant com la pregunta en si mateixa. Considerem que el fenomen de les xarxes socials mereix una profunda reflexió i volta de full, que de ben segur ens ressonarà en el més profund.

El 17 de setembre inaugurarem l’exposició INDI 2021 a l’Espai Montgrí del Museu de la Mediterrània on podreu veure els resultats dels tallers, les obres sorgides d’aquestes reflexions i experiències viscudes durant l’edició d’enguany. Tindreu temps de veure-la fins al 19 d’octubre. Més endavant, us explicarem els processos i l’obra realitzada per les joves de l’INDI, no us ho perdeu!